1 Mart 2010 Pazartesi

Fenerbahçe Nereye Koşuyor?


Çözümü düşünmeden önce sorunu tespit edelim.

Fenerbahçe'nin ligin ilk 5 haftasında kalesinde gördüğü gol sayısı,2.

Sarı lacivertlilerin ikinci yarının ilk 5 haftasında yediği gol sayısı ise -kupadaki 3 gol hariç- 8.

4 maçta 8 gol yiyen bir takımın maçları kazanmak için ortalama 3 gol atması gerekiyor ki bunu maç başına attığı gol ortalaması 2.6 olan Real Madrid dahi yapamıyor.

Fenerbahçe'nin ligin ikinci yarısında bu denli çok gol yemesinde en kabahatli grup Volkan ve önündeki 4 oyuncu ama uzun süredir düşüşte olan Christian ile sağ ve sol kanatta oynayan Vederson, Özer, Santos gibi isimlerin de savunmaya katkı sağlamamaları bu başarısız takım savunmasının oldukça önemli bir nedeni. Hal böyle olunca Avrupa'da Lille gibi vasat bir takıma elenmek, Süper Lig'de de Ankaraspor maçı dışında hiç bir maçta 3 puan garantisi olmayan bir takım haline gelmek hiç de şaşırtıcı değil.

İyi takım nasıl olur?

Bir takımın gücü ve etkisi her maçta gol atan forvetlerden ya da her maç inanılmaz kurtarışlar yapan kalecilerden ziyade Xavi, Guti, Ronaldo gibi gol atan orta saha oyuncuları veya savunmadaki görevlerini eksiksiz yapmanın yanı sıra gerektiğinde kanatlardan öldürücü bindirme yapabilen A.Cole ya da S.Ramos gibi kanat beklerinden gelir. Zira bu oyuncuların her olumlu hareketi takım için ekstradır ve rakibi bitiren de çoğu zaman bu fazladan gösterilen performanslardır.

Bugün Fenerbahçe'de Alex, Emre ve Güiza dışındaki isimleri bir düşünelim. Elbette hepsine saygımız sonsuz ama bu oyuncuların maçı çevirecek bir hareket yapacak ya da umulmadık bir anda güzel bir vuruşla takımlarına gol kazandıracak isimler olmadığı gün gibi ortada. Bunun yanı sıra, bırakın ekstra özelliklerini bu oyuncular asli görevlerini dahi yerine getirmekte sorun yaşıyor ve sonuçta ortaya hem bireysel hem de takım halinde hatalar çıkıyor.

Fenerbahçe, tıpkı Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi, bizim dünyaya açılan pencerelerimizden biri ve Avrupa kulvarında Türk Futbolu bu takımlar ile var. Ancak mevcut Fenerbahçe bırakın Avrupa'yı kendi ligimizde dahi maç kazanmayı neredeyse unuttu ve bu da en başta kadrodaki iyi futbolcuların azlığından kaynaklanıyor.

Peki sonuç?

Sonuçta takımlarımızın harcadıkları paranın karşılığını alması ya da başka bir deyişle paralarını doğru harcayıp iyi futbolcular alması gerekiyor. Bu da milyonları, Christian, Adndre Santos, Bilica, Bekir, M.Topuz ve benzeri isimler yerine daha elle tutulur isimler için harcamak demek aslında. Aksi takdirde ne kalıcı başarılar elde edilebilir de gelecekten umutlanılır; hâlihazırdaki kör dövüşü devam eder gider.

Hiç yorum yok: