2 Aralık 2009 Çarşamba

Mustafa Denizli ve Fantezi Futbolu


Mustafa Denizli'nin son tahminini ki bu bugüne kadar söylediklerinin en büyüğü bu oldu, duymayan kalmadı. Tecrübeli teknik adama göre Beşiktaş bu sene geçen seneden daha rahat bir şekilde şampiyon olacak hatta bunu ligin 30. haftasında ilan edecek. Öncelikle olay henüz gerçekleşmediği için bu tahmine "kehanet" demek çok yanlış. Ama en az bu kadar önemli bir yanlış da Denizli'nin böyle bir açıklama yapması.


Beşiktaş Fenerbahçe ile Çekişecek; Galatasaray Desen Hak Getire


Ligin 30. haftasında Beşiktaş'ın kiminle oynadığını biliyor musunuz? Fenerbahçe. Anlaşılan Denizli'nin hesabına göre siyah beyazlılar şampiyonluk yarışında Fenerbahçe ile çekişecek ve 30. hafta öncesi en az 10 ya da 13 puan önde olacak. Öyle ya Kadıköy'den alınacak bir ya da üç puanın siyah beyazlıları şampiyon etmesi için bu şart. Eğer Galatasaray, Bursaspor ya da Kayserispor nerede diye sorarsanız onlar Denizli'ye göre 30. hafta öncesi çoktan geride kalmışlar bile!


Bu Artık Propagandanın Ötesi


Önceleri Denizli'nin bu tahminlerini takımını motive etmek için kullandığını düşünüyordum tıpkı bir zamanlar Adnan Polat'ın 21.45 iddiasında olduğu gibi; bir nevi propaganda da denilebilir. Ama Mustafa Denizli, biraz da geçen sene olayların kendi tahmini doğrultusunda ilerlemesinin verdiği moralle her geçen gün işi büyüttü ve daha ilk yarı sonuçlanmadan ligi kafasında bitirdi.


Gerçek Beşiktaş Hangisi?


Şunu unutmamak lazım ligin ilk yedi haftasını Galatasaray ve Fenerbahçe kayıpsız kapatırken şimdi yere göğe sığdıramadığımız Beşiktaş'ın biri hükmen olmak üzere sadece iki galibiyeti vardı. O zaman tek sorun galibiyet ve mağlubiyetlerin gerçekleşme zamanı mı? Yoksa Mustafa Hoca Beşiktaş'ın Fenerbahçe ve Galatasaray'dan daha iyi bir takım olduğunu mu düşünüyor? Eğer düşünce buysa siyah beyazlıların takım savunmasına saygı duymakla beraber attığı 17 golle en çok gol atan takımlar sıralamasında 12. olduğunu anımsatmak isterim; savunmanız sağlam olabilir ama gol atmadan maç kazanamazsınız.


Etik Açıdan Da Yanlış


Evet, takımınıza güvenebilirsiniz. Şunu söylerseniz kimse size itiraz etmez: Ferrari 100 metreyi 10 saniyenin altında koşar. Çünkü burada söz konusu sadece sizin oyuncunuz ve değişken olmayan bir zaman dilimidir. Ama siz bir maç öncesi bu maçı kesin kazanacağız derseniz işin içine karşı tarafı da sokmuş ama ona hiç bir saygı göstermemiş olursunuz. Bu hafta Beşiktaş'ın Diyarbakırspor'a puan kaptırmayacağının garantisini kim verebilir? Hele hele 30. hafta tahmini yaparsanız olayın değişkeni 2'den 17'ye, taraftarlara, başkanlara, hakemlere hatta ve hatta hava koşullarına kadar uzanır. Sanıyorum böyle düşünse bile bunları telaffuz etmeye etik olarak da kimsenin hakkı yok.


Tahminlerden Tahmin Beğen


Velhasıl ligin ilk haftalarından ve Avrupa maçlarından sabıkalı Beşiktaş'ın bu sene işi çok kolay götüreceğini hiç sanmıyorum ve Denizli gibi tecrübeli bir teknik adamın sadece kendi takımı değil Turkcell Super Lig’in tamamı ile ilgili tahminde bulunmasını hiç mi hiç anlamıyorum. Futbolda tahmin yapmak hem yanlış hem de gereksizdir ama eğer şu iki tahminden hangisi daha mantıklı diye sorulursa ben Beşiktaş'ın şampiyonluğundan ziyade siyah beyazlıların şu an tam kapasite ile, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın ise yarıdan dahi az kapasite ile oynadığını düşünerek Beşiktaş'ın en iyi ligin üçüncü sırasında kendine yer bulacağını seçerdim.

Hiç yorum yok: