28 Kasım 2009 Cumartesi

İnsanlık İçin Küçük Beşiktaş İçin Büyük Bir Adım


Tamam, Beşiktaş sekiz çakılı oyuncusu ile oyunu çirkinleştirdi, 90 dakika boyunca kaleyi bulan tek topu gol oldu ve hemen hemen rakibinin ancak yarısı kadar topla oynadı. Bunların hepsi doğru ama bir doğru daha var ki o da fark yer denilen Beşiktaş Old Trafford’da İngiliz şampiyonunu dize getirdi.


Maç Başına Çeyrek Gol!


Hafta sonunda oynanan derbi öncesine kadar Beşiktaş’ın çok göz ardı edilen bir istatistiği vardı; takımın başarılı savunması. Zira Galatasaray maçını bir kenara bırakırsak siyah beyazlıların ligde oynadığı 12 maçta yediği gol sayısı sadece 3! Bir başka deyişle maç başına çeyrek gol. En son Fenerbahçe maçında hak ettiği değeri kazanan Beşiktaş’ın takım savunması Manchester United deplasmanında tescillenmiş oldu.


Önce Arif Sonra Boliç Şimdi de Tello


1993 yılında Arif’in Old Trafford’da uzaklardan çektiği şut ve topun rakibe çarparak ağlara gidişi hepimizin hafızalarında; tıpkı 96’da da Boliç’in aynı şekilde attığı gol gibi. Dün gece de Tello bu uzaktan şut ve rakipten sekme kervana katılarak sağ çaprazdan kaleci Foster’i avlamayı başardı; ne garip bir tesadüf.


Rüştü Reçber


Beşiktaş’ın savunma ağırlıklı oyunu kaleciler için hem iyi hem de kötü. Çünkü kalabalık savunma bir taraftan rakibin şut şansını en aza indirmek için mücadele ederken diğer taraftan oyunun büyük ölçüde Beşiktaş yarı alanında oynanması ister istemez kalecilere daha fazla yük bindiriyor. İşte burada Beşiktaş’ın file bekçileri için iki seçenek ortaya çıkıyor: Galatasaray maçında olduğu gibi yenilginin ya da dünkü gibi galibiyetin mimarlığı. Bu zaferin tecrübeli eldivenin ikinci Old Trafford zaferi olduğunu da belirtmek lazım.


Zaferin Anahtarı Mücadele


Eğri oturup doğru konuşalım, Beşiktaş ligimizin en iyi kadrosuna sahip takımı değil; geçen sene de değildi. Geçen sene siyah beyazlıları şampiyon yapan anahtar futbolcuların saha içerisinde üst düzey mücadelesiydi. Aynı şekilde Mustafa Denizli’nin öğrencilerinin bu sezonun ilk haftalarındaki kötü performansının en büyük nedeni konsantrasyon ve mücadele eksikliğiydi. Dün gece İbrahim’den İsmail’e kadar Beşiktaşlı oyuncuların pozisyonlardaki yüz ifadesi ne demek istediğimi çok net anlatıyordu.


Velhasılıkelam


Dün gece Beşiktaş, Old Trafford’da çıkıp Manchester’e fark atamayacağını biliyordu ama gol yemediği takdirde puan alacağını da. Bu nedenle Denizli en iyi bildiği şeyi yaptı ve Sunderland maçı haricinde sahasındaki tüm maçları kazanan ve 2 gol ortalamaya sahip olan İngiliz devini mağlup ederek tarihi bir sonuca imza attı. Bu galibiyetin Beşiktaş’a Avrupa mücadelesine devam şansı getirip getirmediğini CSKA maçından sonra göreceğiz ama şurası kesin ki hayat bu aralar siyah beyazlılara çok güzel.

Hiç yorum yok: